Hoe de dingen nu aan het gaan zijn

Ik kan het precieze moment aanwijzen waarop mijn hart nog iets sneller gaat kloppen bij The Ballad of John and Yoko van The Beatles.

The Beatles zijn al lang geen beste vrienden meer als op 14 april 1969 in Abbey Road studio’s The Ballad of John and Yoko wordt opgenomen. De boel staat op knappen. Paul gelooft nog altijd in The Beatles, John vindt Yoko inmiddels belangrijker. Zoals die dingen gaan.

Tijdens de opname van Johnny B. Paperback Writer (werktitel) is de band dan ook niet compleet. Zo is George op vakantie en zit Ringo ergens op een filmset. Volgens de overlevering heeft John het liedje in een vlaag van inspiratie geschreven en moet het volgens hem metéén worden opgenomen, wachten op de andere Beatles kan echt niet. Als dagboekaantekeningen, zo moeten z’n nieuwe songs aanvoelen.

Maar Paul is er dus wel.
En Paul gaat mee met John.
En ze hebben samen lol.
En Paul neemt plaats achter de drums.
En John roept: “Ietsjes sneller, Ringo!”
En Paul antwoordt: “Oké, George!” (*)
We can work it out – zal het dan toch?

Ik kan het precieze moment aanwijzen waarop mijn hart nog iets sneller gaat kloppen bij The Ballad of John and Yoko.  Dat is vanaf 1 minuut en 36 seconden, een tweede stem wordt hoorbaar. Waar John in de eerste coupletten nog alleen op de barricades staat, krijgt hij nu hulp van Paul, z’n oude makker. En dat op een liedje waarin John de ingrediënten voor z’n nieuwe leven op tafel legt: een duo met Yoko, de vredesprotesten en vooral geen Beatles. Bijzonder.

——–
(*) Aanvulling 27 september 2019: Deze dialoog staat op take 7 van The Ballad Of John and Yoko, nu te horen op de Super Deluxe Edition van Abbey Road (oa op Spotify)