De zucht van Amen Dunes

Een diepe zucht. Ik zag het pas goed in de montage: de blik op oneindig, goed inhaleren, even vasthouden, via de neus naar buiten, en weer door met het liedje. Het zat er bijna op voor die dag.

Maar die zucht, die bleef hangen. In een sessie zegt niks zo veel als een goede zucht op beeld. Deze was van de Amerikaan Damon McMahon, man achter de band Amen Dunes.

De Zucht kwam in het laatste liedje van de opname en misschien had ik het wel wat eerder verwacht. Damon heeft in korte tijd z’n ouders verloren en in de ontvangstruimte van de studio bleek al gauw dat alles nog vers in het geheugen ligt. Laten we er niet zoveel over praten.

‘Believe’ was dat laatste liedje. Hij schreef het kort nadat z’n moeder gediagnosticeerd werd met een terminale vorm van kanker en het gaat losjes over hoe zij met haar aankomende dood omging. De tekst voelt soms heel intiem, alsof je meeluistert met een van hun reservetijdgesprekken. Misschien dacht hij daar wel aan, zo vlak voor de Zucht. “Yeah, life goes on, and this is just a song/ But still I do it for you”

Het album Freedom van Amen Dunes verscheen 30 maart 2018

De 2 Meter Sessie komt binnenkort online